Wat is een telelens?

Wat is een telelens?

Met een telelens is het mogelijk om objecten op afstand zeer dichtbij te bekijken. Op deze manier kun je vanaf een veilige afstand wilde dieren zoals leeuwen tijdens je safari vastleggen en ze tegelijkertijd in hun volledige grootte op de foto krijgen. De lange brandpuntsafstand van een telelens maakt dit mogelijk.

Close-up foto’s op afstand

Een veelgebruikte toepassing van de telelens is de fotografie van dieren. Stel je voor dat je op safari bent en in de verte zie je een olifant of leeuw lopen. Je wilt de dieren liever niet lopen stalken, maar een close-up van een brullende leeuw zou ongetwijfeld een hoogtepunt zijn van je vakantie. Daarom maak je gebruik van een telelens om het wilde dier op veilige afstand dichter bij de camera te halen. Naarmate je meer afstand nodig hebt, dient ook de brandpuntafstand langer te zijn. Ter voorbeeld: voor dierfotografie is een brandpuntsafstand van 200 mm geschikt.

Natuurlijke foto’s

Voor close-ups van verschillende formaten of kleine vogels is een superzoom vereist met een brandpuntsafstand van minimaal 300 mm. Ook bij dieren die minder schuw of gevaarlijk zijn, maak je vaak de mooiste foto’s op ruime afstand. Want als je door het dier onopgemerkt blijft, voelt hij zich niet gestoord en gedraagt hij zich natuurlijker. Voor deze situaties zijn standaard telelenzen met een brandpuntsafstand van 135 tot 200 mm of 90 tot 135 mm in APS-C-formaat vaak genoeg.

Portretfotografie

Een grote zoomlens kan zeer nuttig zijn tijdens het reizen. Vaak zie je een prachtig object ver weg, maar is niet zo eenvoudig om er lopend bij te komen. Ook bij het fotograferen van portretten worden telelenzen graag toegepast, hoewel de grote zoom hier minder relevant is. De lange brandpuntsafstand van telelenzen biedt bovendien een interessant bijkomend effect. Je kunt namelijk foto's maken tegen een onscherpe achtergrond, wat altijd een waardevol hulpmiddel is bij portretfotografie.

Wat zijn belangrijke criteria van een telelens?

Scherpte is een belangrijke voorwaarde voor een duidelijk beeld. De beeldscherpte ondervindt vaak problemen, vooral bij lange afstanden tussen de brandpunten. Scherpte is daarom een belangrijk aankoopcriterium, vooral bij telelenzen, en de kwaliteit is vaak onder de maat bij voordelige modellen. Een ander aspect bij de aanschaf van een telelens is de lichtsterkte. De lichtintensiteit is de maximale opening van het diafragma van een lens. Naarmate het diafragmagetal afneemt, wordt de lens helderder. Dit zorgt ervoor dat meer licht via je lens de sensor bereikt, waardoor de kwaliteit van de foto’s beter is onder slechte lichtomstandigheden.